Toimenpiteet

Edellinen | Seuraava

48
Energiatehokkuus peruskorjauksissa

Asuinrakennukset

Olemassa olevien rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä HNH2035-tavoitteen saavuttamiseksi. Peruskorjauksissa on toteutettava kaikki mahdolliset energiansäästökeinot, jotka ovat elinkaarikustannuksiltaan kannattavia. Uusiutuvan energian käyttöä on lisättävä. Toimenpide edellyttää energiatehokkuuden parantamisvaihtoehtojen perusteellista selvittämistä peruskorjausten hankesuunnitteluvaiheessa. Tämä vaatii elinkaariasiantuntijoiden kiinnittämistä hankkeisiin. 

Kaikissa ATT:n rakennuttamisssa Hekan ja Auroranlinnan kohteiden peruskorjauksissa on parannettu energiatehokkuutta jo useita vuosia. Peruskorjausten hankesuunnitteluvaiheessa selvitetään nykyinen ja peruskorjauksen jälkeinen E-luku ja energiankulutus. Elinkaarikustannuksiltaan kustannustehokkaat toimenpiteet toteutetaan. Tyypillisesti peruskorjauksissa on parannettu rakennuksen ulkovaipan lämmöneristävyyttä, lisätty ilmanvaihtoon lämmön talteenotto, tasapainotettu lämmitysverkosto, uusittu vesi- ja viemärikalusteet vähän vettä kuluttaviksi, asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit, uusittu kiinteät valaisimet led-valaisimiksi ja toteutettu keskitetty, etäkäytettävä rakennusautomaatiojärjestelmä. Lisäksi on asennettu aurinkopaneeleja. E-luvun parantuminen vaihteli v. 2018 valmistuneissa Heka-kohteiden peruskorjauksissa välillä 12 % - 53 %.  

Tämä toimenpide koskee kaupungin omistamien asuntojen peruskorjauksia. Yksityisten rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen peruskorjauksissa keskittyy toimenpide 67, Energiarenessanssi-ohjelma.  

Virallinen kuvaus
Toimenpideohjelman mukaan
Kaupungin oman asuntotuotannon peruskorjauksissa tavoitellaan suurta energiatehokkuutta ja toteutetaan elinkaarikustannuksiltaan kannattavat energiatehostamisen toimenpiteet.
(Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmasta)

Viimeisimmät päivitykset

name
Ylläpitäjä

Energiatehokkuuden parantaminen peruskorjaushankkeissa

Kaikissa ATT:n rakennuttamisssa Hekan ja Auroranlinnan kohteiden peruskorjauksissa on parannettu energiatehokkuutta jo useita vuosia. E-luvun parantuminen vaihteli v. 2018 valmistuneissa Heka-kohteiden peruskorjauksissa välillä 12 % - 53 %. Uudeksi tavoitteeksi on otettu 9/2019  hankekohtaisen E-luvun parantuminen vähintään 25 % nykyisestä. Kaikkiin peruskorjauskohteisiin toteutetaan aurinkopaneelit. Uusiutuvan energian hyödyntämismahdollisuuksia on lähdetty selvittämään entistä laajemmin, mm. maalämpö. 

Tehtävät

  Mitä on tehty?
 • 18.09.2019
  Energiatehokkuuden parantaminen peruskorjaushankkeissa

  Uudeksi tavoitteeksi on otettu 9/2019  hankekohtaisen E-luvun parantuminen vähintään 25 % nykyisestä. Aiemmin käytettyjen energiatehokkuuden parantamistoimenpiteiden lisäksi kaikkiin peruskorjauskohteisiin toteutetaan nykyisin aurinkopaneelit, jäteveden lämmön talteenoton lisäämismahdollisuutta on alettu tutkimaan kaikissa hankkeissa ja uusiutuvan energian hyödyntämismahdollisuuksia on lähdetty selvittämään entistä laajemmin, mm. maalämpö. 

 • 18.09.2019
  Yhteyshenkilöt valitaan

  ATT:n yhteyshenkilöt valittu.

 • 22.10.2019
  Toimenpiteestä on tilannekuvaus
 • 23.10.2019
  Hekan, Hason ja Auroranlinnan yhteyshenkilöiden valinta

  Yhteyshenkilöt valittu.

 • 30.03.2020
  Elinkaariasiantuntijan kiinnittäminen kaikkien peruskorjausten hankesuunnitteluun

  Sisällytetään uusiin hankesuunnittelusopimuksiin entistä selkeämmin ja laajemmin elinkaari/energiasuunnittelu.

  Tilanne 30.3.2020: Kevään 2020 aikana alkaneisiin hankesuunnitteluihin on kiinnitetty erilliset energiasuunnittelijat.

  Mitä on tehtävä?
 • 30.09.2020
  Maalämmön suunnitteluohjeen laatiminen

  Teetetään yhteistyössä Rakennetun omaisuuden hallinnan (Roha) kanssa maalämmön suunnitteluohje. Suunnitteluohje sisältää maalämmön lisäksi ohjeet lämpöpumppujen (ilma-ilma ja ilma-vesi) ja jäteveden lämmön talteenoton suunnitteluun.

 • 30.11.2020
  Tarkennetaan energiatehokkuuden tavoitetaso peruskorjauksissa

  Tarkennetaan energiatehokkuuden parantamisen tavoitetaso peruskorjauksissa valtion myöntämän energia-avustuksen ehtojen ja vuoden 2019 aikana suunniteltavista hankkeista saatavien kokemusten mukaan. 

  21.11.2019: asetusehdotuksen mukaan avustuksen ehtona tulee olemaan vuoden 2017 asetuksen mukaista tavoitetasoa 20 % parempi E-luku. Käytännössä se tarkoittaa E-luvun parantumista 32 % alkuperäisestä tasosta. Laskelmissa voidaan huomioida myös ne energiatehokkuustoimenpiteet, jotka on tehty ennen avustettavaa peruskorjausta.

Mittarit

Eteneminen
Ajallaan
Aikajänne
Yhteyshenkilöt
 • Minna Launiainen

  Minna Launiainen

  LVI-suunnittelupäällikkö

  Asuntotuotanto

 • Rami Nurminen

  Rami Nurminen

  yksikön päällikkö

  Asuntotuotanto

 • Marika Nyyssönen

  Marika Nyyssönen

  ympäristöasiantuntija

  Helsingin kaupungin asunnot Oy

 • Veera Sevander

  Veera Sevander

  johtava energia-asiantuntija

  Yhteiskuntavastuu

 • Kari Nietosvaara

  Kari Nietosvaara

  kiinteistöpäällikkö

  Helsingin Asumisoikeus Oy

 • Tatu Rasia

  Tatu Rasia

  toimitusjohtaja

  Kiinteistö Oy Auroranlinna

 • Risto Ovaskainen

  Risto Ovaskainen

  ylläpitopäällikkö

  Kiinteistö Oy Auroranlinna

Tietoja päivitetty 28.05.2020

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?