Toimenpiteet

Edellinen | Seuraava

95
Ilmastoystävällisten ruokien lisääminen ruokalistoille

Kuluttaminen ja jätteet

Toimenpiteen kannalta oleellista on, että kaikkien asiakasryhmien ruokalistoille lisätään ilmastoystävällisistä raaka-aineista valmistettuja ruokia. Ne voivat olla uusia tai olemassa olevasta reseptiikasta valittuja

Toimenpidettä edistetään seuraavasti:

1. Kartoitetaan lähtötilanne siitä, minkälaiset raaka-aineet ovat ilmastoystävällisiä/ ei-ilmastoystävällisiä.

2. Todetaan, mitä raaka-aineita tulisi välttää tai vähentää.

3. Tilaajat pohtivat tämän perusteella, mistä ruokalajeista olisi hyvä luopua tai miten niitä tulisi muuttaa.

4. Kehitetään näiden pohjalta uutta kasvis/kalareseptiikkaa tai muokataan olemassa olevaa reseptiikkaa.

5. Osallistetaan ruokailijoita arvioimaan ruokien maittavuutta.

 

Virallinen kuvaus
Toimenpideohjelman mukaan
Kehitetään reseptejä, joiden avulla kaupungin ruokapalveluissa voidaan vähentää ilmastopäästöjä ja suojella Itämerta.
(Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmasta)
Yhdistetyt toimenpiteet
96Lisätään kasvisruoan osuutta kouluissa ja päiväkodeissa. Sekä kouluruokasuositus että varhaiskasvatuksen ruokailusuositus kannustavat lisäämään kasvisruokaa ja molempien pohjana on kansalliset ravitsemussuositukset.

Tehtävät

    Mitä on tehty?
  • 18.10.2019
    Perustetaan ohjausryhmä

    Jäsenet:

    Kaskosta Katja Peränen ja Sirpa Jalovaara

    Sotesta Erja Turunen ja Milla Härkönen

    Palkesta Eeva Saarinen, pj, Tarja Heikkinen, siht.,  Meri Mathlin, Marko Karp

     

    Kokoukset:

    25.11.2020 Kartoitettiin toimialojen alustavia ajatuksia mahdollisista toimenpiteistä ja niiden ajankohdista. Sovittiin, että toimenpiteet koskeva tkoulujen lisäksi myös kaskon päiväkotiruokailua sekä sote ruokapalveluja.

    31.1.2020

  • 23.10.2019
    Toimenpiteestä on tilannekuvaus
  • 23.10.2019
    Toimenpiteen yhteyshenkilö valittu
    Mitä on tehtävä?
  • 01.08.2020
    Toimenpiteet ruokalistoilla

     

    Kasko, päiväkodit:

    - vaihdettu ruokalistalla yksi punaista lihaa sisältävä ruoka broileriruokaan 1.1.2020 alkaen

    - vaihdetaan punaista lihaa sisältävä ruoka kalaruoaksi 1.8.2020 alkaen

    - vaihdetaan yksi liharuoka kasvisruokaan 1.8.2020 alkaen

    - lisätään lämpimiä kasviksia aterioille 3 kertaa 6 viikossa 1.8.2020 alkaen

    Kasko, koulut:

    - vaihdettu punaista lihaa sisältävä ruoka kasvisruoaksi 1.1.2020 alkaen

    - vaihdetaan punaista lihaa sisältävä ruoka kalaruoaksi 1.8.2020 alkaen

    - vaihdetaan lihavalmisteruoka broileriruoaksi 1.8.2020 alkaen

    - lisätään lämpimiä kasviksia 3 kertaa 6 viikossa ruokalistalle 1.8.2020 alkaen

     

    Sote, asukas- ja potilasruokailu

    - odotetaan ikääntyvien ruokailusuosituksen julkaisemista (3/2020?)

    Sote, kotiateriat

    - lisätään 1 kasvisateria kaikille asiakkaille 4.5.2020 alkaen

    - Iisätään puuroateria valittavaksi vaihtoehdoksi 

     

Mittarit

Kasvispohjaisten reseptien määrän muutos
Vaikutus
Merkittävä
Eteneminen
Ajallaan
Aikajänne
Vastuuorganisaatiot
PalkeKaskoSote
Yhteyshenkilöt
  • Eeva Saarinen

    Eeva Saarinen

    kehityspäällikkö

    Palvelukeskusliikelaitos

  • Marko Karp

    Marko Karp

    Tuotesuunnittelija

  • Tarja Heikkinen

    Tarja Heikkinen

    ravitsemusasiantuntija

    Palvelukeskusliikelaitos

  • Sirpa Jalovaara

    Sirpa Jalovaara

    ruokapalveluasiantuntija (varhaiskasvatus)

    Hankintapalvelut

  • Erja Turunen

    Erja Turunen

  • Milla Härkönen

    Milla Härkönen

  • Katja Peränen

    Katja Peränen

  • Meri Mathlin

    Meri Mathlin

    Suunnittelija

    Palvelukeskusliikelaitos

Tietoja päivitetty 25.05.2020

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?