Toimenpiteet

Edellinen | Seuraava

96
Kasvisruuan osuus kouluissa, päiväkodeissa , hoitoalan toimipaikoissa, kotiaterioissa ja henkilöstöruokailussa

Kuluttaminen ja jätteet

Toimenpidettä edistetään seuraavasti:

1. Määritellään, mitkä raaka-aineet ovat ilmastoystävällisiä, mitkä ei-ilmastoystävällisiä.

2. Tilaajaorganisaatiot miettivät, mitä ei-ilmastoystävällisiä ruokia voisi poistaa ja korvata ilmastoystävällisillä vaihtoehdoilla.

3. Tuottaja selvittää menekit, joiden perusteella selvitetään pidetyimmat/syödyimmät ruoat, joiden poistamista tai korvaamista ei tehdä ainakaan ensimmäisesksi.

4. Valitaan ja kehitetään hyviä uusia kasvisruokia sekä kalaruokia.

Virallinen kuvaus
Toimenpideohjelman mukaan
Lisätään kasvisruoan osuutta kouluissa ja päiväkodeissa. Sekä kouluruokasuositus että varhaiskasvatuksen ruokailusuositus kannustavat lisäämään kasvisruokaa ja molempien pohjana on kansalliset ravitsemussuositukset.
(Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmasta)

Tehtävät

    Mitä on tehty?
  • 18.10.2019
    Perustetaan ohjausryhmä

    Ohjausryhmän jäsenet:

    Kaskosta Katja Peränen ja Sirpa Jalovaara

    Sotesta Erja Turunen ja Milla Härkönen

    Palkesta Eeva Saarinen, pj, Tarja Heikkinen, siht. , Meri Mathlin ja Marko Karp

     

    Kokoukset:

    25.11.2020 Kartoitettiin toimialojen alustavia ajatuksia mahdollisista toimenpiteistä ja niiden ajankohdista. Sovittiin, että toimenpiteet koskevatkoulujen lisäksi myös kaskon päiväkotiruokailua sekä sote ruokapalveluja.

    31.1.2020 Järjestetään erilliset asiantuntija tapaamiset Minna Kaljosen ja Jani Salmisen kanssa sekä ravitsemustutkijan kanssa. Kootaan tarkennuksia vaativat asiat päätöksiin liittyen.

  • 23.10.2019
    Toimenpiteestä on tilannekuvaus
  • 23.10.2019
    Toimenpiteen yhteyshenkilö valittu
  • 29.11.2019
    Kutsutaan asiantuntijaryhmä selventämään päätöksiä

    Tähän tavoitteeseen liitetään mukaan kaupungivaltuuston päätös liha- ja maitotaloustuotteiden käytön puolittamiseta vuoteen 2025 mennessä. Koska tässä on haasteita liittyen ravitsemussuosituksiin, halutaan istua saman pöydän ääreen sekä kaupungin päättäjien että valtion ravitsemusneuvottelukunnan edustajien kanssa.Tällaista valmistellaan parhaillaan ja tavoitteena olisi saada osallistujan kokoontumaan marraskuun aikana.

    On päädytty järjestämään erilliset tapaamiset

    Mitä on tehtävä?
  • 31.05.2020
    Selvitetään hiilijalanjälkilaskentamenetelmät

    Kutsutaan ohjausryhmän kokoukseen Luken Juha-Matti Katajajuuri ja Sirpa Kurppa, jotka ovat hiilijalanjälkilaskennan tutkijoita ja asiantuntijoita. Selvitetään yhdessä, millaista laskentaa tässä projektissa voisi käyttää.

  • 31.05.2020
    Nykyinen ilmastoystävällinen toimintamalli

    Kuvataan aikajanalle kymmenen vuoden aikana jo tehtyjä ilmastoystävällisiä ratkaisuja, joista olemme ottaneet pysyviä kaytänteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi koulujen kasvisruoka tuli kaikille vapaasti otettavaksi 2008, vastuullisia kalaruokia on kehitetty ja otettu pysyvästi ruokalistoille, esimerkkinä lahna- sekä särkimureketuotteet. Markkinoille tulon myötä on kehitetty erilaisista kasviproteiinituotteista uusia kasvisruokia ja pidetty ne valikoimissa.

  • 31.05.2020
    Mittareiden määrittely

    17.1.2020 Palvelukeskuksen sisäinen mittareiden valmistelupalaveri: Mia Marjomäki, Sanna Paltomäki, Eeva Saarinen, Marko Karp, Tarja Heikkinen

    12.2.2020 mittaripalaveri, jossa osallistujat: Sonja-Maria Ignatius, Juha Yrjölä, Eeva Saarinen, Marko Karp, Meri Mathlin,Tarja Heikkinen

    • Seurataan liharaaka-aineen vuosittaisten käyttömäärien muutoksia vuodesta 2016 alkaen
    • Kehitetään konkreettinen mittari määrien kirjaamiseksi ja raportoimiseksi
  • 01.08.2020
    Toimenpiteet ruokalistoilla

    Kasko, päiväkodit:

    - vaihdetaan yksi liharuoka kasvisruokaan 1.8.2020 alkaen

    - lisätään lämpimiä kasviksia aterioille 3 kertaa 6 viikossa 1.8.2020 alkaen

    Kasko, koulut:

    - vaihdettu punaista lihaa sisältävä ruoka kasvisruoaksi 1.1.2020 alkaen

    - lisätään lämpimiä kasviksia 3 kertaa 6 viikossa ruokalistalle 1.8.2020 alkaen

     

    Sote, asukas- ja potilasruokailu

    - odotetaan ikääntyneiden ruokailusuosituksen julkaisua

    Sote, kotiateriat

    - lisätään 1 kasvisateria kaikille asiakkaille 4.5.2020 alkaen

Mittarit

Ei lihaa sisältävien raaka-aineiden osuus
Vaikutus
Merkittävä
Eteneminen
Ajallaan
Aikajänne
Vastuuorganisaatiot
PalkeKaskoSote
Yhteyshenkilöt
  • Eeva Saarinen

    Eeva Saarinen

    kehityspäällikkö

    Palvelukeskusliikelaitos

  • Tarja Heikkinen

    Tarja Heikkinen

    ravitsemusasiantuntija

    Palvelukeskusliikelaitos

  • Marko Karp

    Marko Karp

    Tuotesuunnittelija

  • Sirpa Jalovaara

    Sirpa Jalovaara

    ruokapalveluasiantuntija (varhaiskasvatus)

    Hankintapalvelut

  • Erja Turunen

    Erja Turunen

  • Katja Peränen

    Katja Peränen

  • Milla Härkönen

    Milla Härkönen

  • Meri Mathlin

    Meri Mathlin

    Suunnittelija

    Palvelukeskusliikelaitos

Tietoja päivitetty 12.05.2020

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?